aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

19 gemeenten in het Denderland en de Vlaamse Ardennen werken samen voor onroerend erfgoed

In januari 2021 werd een nieuwe samenwerking voor onroerend erfgoed officieel ingeluid. Twee nieuwe Onroerend Erfgoeddiensten, Denderland en Vlaamse Ardennen, zijn vanaf 1 januari van start gegaan. De twee samenwerkingsverbanden zullen samen 19 gemeenten in het zuiden van Oost-Vlaanderen bijstaan bij taken rond archeologisch, landschappelijk en bouwkundig erfgoed.

De gemeenten in Denderland en de Vlaamse Ardennen slaan de handen in elkaar om uitdagingen rond onroerend erfgoed gezamenlijk aan te pakken. Daarvoor worden in Zuid Oost-Vlaanderen twee Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten opgericht: IOED Vlaamse Ardennen en IOED Denderland. Er wordt echter niet van nul gestart. Beide IOED's zijn immers een nauwe samenwerking tussen vier bestaande regionale organisaties: Erfgoed Denderland, Erfgoed Vlaamse Ardennen, SOLVA en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.

De IOED zal een netwerk voor kennisdeling rond onroerend erfgoed uitbouwen en een aanspreekpunt zijn voor ambtenaren en inwoners. Ook zullen ze de gemeenten bijstaan bij de actualisatie van de inventaris van het bouwkundig erfgoed, advies verlenen rond items met onroerend erfgoedwaarde en herbestemmingen. De IOED zal ook het draagvlak voor onroerend erfgoed verder uitbouwen en de rijkdom aan erfgoed meer onder de aandacht brengen met gerichte projecten en publieksmomenten zoals de Open Monumentendagen.

Deelnemende besturen voor IOED Vlaamse Ardennen zijn Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm. De portaalsite voor deze onroerenderfgoeddienst is www.ioed-vlaamseardennen.be.

IOED Vlaamse Ardennen is een samenwerking tussen Erfgoed Vlaamse Ardennen, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw en SOLVA. 

Terug naar alle nieuws