aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Cultuurraad Lierde biedt de rustende wandelaar het project "Bankverhalen" aan.

Doordat er door de lockdowns haast geen sociaal leven meer mogelijk is trokken de Vlamingen er de laatste maanden massaal wandelend of fietsend op uit.

Hier speelde de Lierdse Cultuurraad, die door de coronamaatregelen ook haar traditionele activiteiten diende te annuleren, op in. Tijdens de eerste lockdown herwerkte de Cultuurraad vier wandelingen, één per deelgemeente, waaraan een fotozoektocht gekoppeld werd.

Dit werd zulk succes dat ze bij de tweede lockdown niet lang dienden te twijfelen om terug iets voor onze wandelende en fietsende bevolking te organiseren.

Doordat er verscheidene leden van het dagelijks bestuur ook regelmatig de wandelschoenen aantrokken wist men dat er gretig gebruik gemaakt werd van de 32 zit- en picknickbanken die in 2014 op initiatief van de toenmalige Schepen van Toerisme geplaatst werden.

Met dit in het achterhoofd groeide het idee om hier de rustende wandelaar of fietser een met de plaats gerelateerd verhaal aan te bieden. Het project “Bankverhalen” was geboren.

De gemeentelijke cultuurambtenaar en de PR-man van de Cultuurraad, de bezielers van het project, herwerkten hiervoor enkele volksverhalen. Voor het opnemen van deze podcasts werd beroep gedaan op een professioneel verteller bijgestaan door een muzikant en geluidsman.

Project “Bankverhalen”

Als proef wordt er momenteel één verhaal per deelgemeente voorzien.

Op deze vier locaties worden op de paaltjes aan de banken door de technische dienst van de Gemeente Lierde QR-codes aangebracht waaraan telkens één van de “Bankverhalen” gelinkt is.

Deze QR-codes zullen vanaf 30 december 2020 ter plaatse aangebracht zijn. Een mooi nieuwjaarsgeschenk van de Lierdse Cultuurraad voor de inwoners.

Verhalen en locatie:

Kartuizerplein – Sint Martens Lierde - verhaal “het Kartuizermonster”

Sint Jansplein - Hemelveerdegem - verhaal “GuGuus” (de kleinzoon van den Dikken van Sesjans)

Kapel Muizenhol – Deftinge - verhaal “Hof te Muisenhol tijdens in de Geuzentijd”

Hoek Stuivenberg/Langestraat – Sint Maria Lierde- verhaal “De mysterieuze verdwijning van Hiloné Liets”

Terug naar alle nieuws