aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

10. Kruisstraat/Kerkstraat – Den Dries

10. Den Dries

Den Dries van Deftinge: een oude Keltische nederzetting, net buiten de kerkwijk gelegen. Aanvankelijk de dorpsweide. Nu wordt ze ingepalmd door de Lierdese jeugd, met behuizing en speelplein. Verschillende hoeves in de omgeving zijn (lang) verdwenen: o.m. het ‘Hof ter Wijngaarde’; andere werden verbouwd.

In de benedenhoek van het plein zie je de moderne gevel van het neoclassicist kasteeltje van de notoire familie Van der Poorten. Het werd bij de verbouwing - tweede helft van de 20ste eeuw - niet in historisch perspectief gerestaureerd.

Deze familie schonk in 1832 de grond om het klooster voor de zusters van Sint-Vincentius à Paulo op te richten, met het oog op onderwijs. Het werd het basisklooster van deze orde die een grote bloei kende in het eerste driekwart van de vorige eeuw.

De ‘jongste’ vleugel waarop je uitkijkt is een deel van het M.P.I. (Medisch Pedagogisch Instituut).

Helaas verdwenen: voormalig hospitaal, compacte baksteenconstructie met 5 traveeën en zadeldak, reeds gesloten in 1953, later ingedeeld in huurhuisjes en gesloopt in 2017. Thans op de site: aanvankelijk werd een houten gebouw opgericht ‘de chalet’ als onderkomen van Jeugdvereniging Jokido. In 2016 gesloopt en vervangen door een bakstenen constructie met zadeldak en veel glas met naast voormalige functie van jeugdhuis, 2 kleine multifunctionele zaaltjes voor allerlei activiteiten. Deze ontmoetingsplaats heef de naam ‘de Kommalier’.