aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

3. Molenstraat/Polenak/Hemels Hemelveerdegem

3. Hemels Hemelveerdegem

Midden de 11de eeuw bevond zich op een steenworp van hier
 - je gaat rechts en neemt de tweede losweg - op het Kapelleveld de Sint-Gertrudiskapel, wellicht het eerste gebedshuis voor Hemelveerdegem en Sint-Maria-Lierde. Ze verdween in 1841.

Hier links stond de Keibergmolen, een houten staakwindmolen die al voor 1577 werd opgericht en gesloopt kort na 1955.
Hij was gelegen op de Molenkouter aan de huidige Molenstraat, op de 62 meter hoge Keiberg aan de westelijke dorpsgrens. Vanaf 1843 tot 1955, toen de wieken voor het laatst draaiden, was hij in bezit van de familie Morreels. Deze molenaarsfamilie zette op dezelfde site hun bedrijf verder met een mechanische maalderij genaamd ‘Bloemmolens Morreels’. Eind 2013 stopte ook deze maalderij haar activiteit.

Oude kerkwijk - Sint-Martens-Lierde

Voor jou ligt in het dal een wijk met een zowat ovale structuur en vrij geordend qua bebouwing. Aan de oostzijde van dit gehucht werd een kerk opgetrokken, wellicht reeds in de 12de eeuw. Dit was de parochie ‘Lierde Sancti Martini’ het echte Sint-Martens-Lierde en niet het huidige aan de voormalige Kartuizerpriorij.
Deze kerk werd - sterk vervallen - in 1788 gesloopt. Een kleine portaalkapel herinnert aan haar bestaan. Later spreekt iedereen over de ‘Oude kerkwijk’.

Spoorlijn 122 dooradert, wat onnatuurlijk, dit landschap. Deze lijn werd geopend in 1867 voornamelijk om het staal van het Waalse La Louvière naar het Gentse te brengen. Nu is deze vooral pendelspoor tussen Braine Le Compte - Geraardsbergen en Gent.