aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Memorials

LancasterMonument voor bemanning Lancaster W4234 DX-P

Periode: WOII

Type: Militair monument

Datum gebeurtenis: 21/12/1942

Datum inhuldiging: 06/05/2000

Lokatie: Wijk Kakebeke Sint-Maria-Lierde

Geschiedenis: 

De Lancaster Mk1 W4234 met rompcode DX-P, een toestel van het 57 Squadron, was op 21 december 1942 opgestegen in Scampton (Engeland). Iets na 23.30 uur werd de DX-P for “Peter,” neergeschoten boven Steenhuize door Hauptmann Wilhelm Herget in een Messerschmitt Bf 110 van het 1./NJG 4. Het toestel stortte wat verder neer op de Lierdese wijk Kakebeke. Met uitzondering van de Nieuw-Zeelandse staartschutter Sgt P.B.Pickford, die gewond gevangen werd genomen en de rest van de oorlog zou doorbrengen in Stalag 344 te Lamsdorf, kwam de ganse bemanning om het leven. Op de begraafplaats van Geraardsbergen rusten hun stoffelijke resten. De zevenkoppige bemanning bestond uit piloot Flying Officer Ronald Bowles, navigator Flying Officer Alexander Eric Mulholland, bommenrichter Sergeant Maurice Charles Pearman, radiotelegrafist-boortdschutter Sergeant Arthur Leslie Abraham, boordschutter Sergeant John Arthur Drain, Sergeant Cecil Raymond Stubbs en Sergeant Pickford.

BAHA zorgde op 11 september 1999 voor een succesvolle berging van heel wat onderdelen waaronder een GEE-radar, de passer van de navigator, een vrijwel volledig intacte brandblusser, een seinpistool, enz.

De website over de crash, berging en herdenking is zeker de moeite waard. De geluidsfragmenten zijn aangrijpend. http://avrolanc.tripod.com

De hoofding op de arduinplaat op het monument is in het latijn, vrij vertaald: “De lichamen, maar niet de zielen, zijn vernietigd”. De rode knoppen op het monument zijn zeven geborgen tegengewichten van de brandbommen. Die gewichten moesten er voor zorgen dat de vliegtuigbommen met de neus omlaag vielen. Het monument werd onthuld op 6 mei 2000. De eigenlijke crash gebeurde op zo’n 100 meter van dit monument. Bij het monument staat ook een informatiebord.

Emiel_FaingnaertEmiel Faingnaert (Sint-Martens-Lierde, 10 maart 1919 - Gent, 10 mei 1980) was een Belgisch wielrenner.

Zijn grootste succes kende hij in 1947 toen hij de Ronde van Vlaanderen won. Na zijn carrière baatte hij jarenlang een fietsenzaak uit in zijn geboortedorp Sint-Martens-Lierde. Daar werd op de dag van de Ronde van 2007 een standbeeld ter ere van Faingnaert onthuld.

In totaal won Emiel 27 wedstrijden bij de beroepsrenners. Een loopbaan die startte in 1940 en eindigde in 1950.

Op paasmaandag 8 april 2007 werd het beeld van zijn inwoner en renner onthuld aan de Kwaadstraat in Sint-Martens-Lierde.

Het beeld is van de hand van de kunstenaar Paul De Bruyne, die enkele weken na het gieten van het borstbeeld is overleden.