aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Bezienswaardigheden

Deftinge

deftingekerk

De Sint-Ursmaruskerk werd gebouwd van de 13e tot de 19e eeuw. De zandstenen westertoren is gedateerd 1631; daarachter verrijst een 18e-eeuws schip met drie even hoge beuken onder één dak, gevolgd door een oudere, lage dwarsbeuk; en ten slotte zit het 13e-eeuwse veldstenen koor (met saterkoppen onder de kroonlijst) gevat tussen twee neogotische zijkoren. De oudere delen zijn sinds 1947 als monument beschermd; in 1976 werd dat uitgebreid tot de neogotische. Het interieur is verrassend genoeg in fraaie rococo uitgevoerd, een werk van Jan Michiels uit Velzeke-Ruddershove. De unieke arduinen doopvont dateert dan weer van de 12e eeuw.

Hemelveerdegem

Kerk Sesjans

De Sint-Jan-Baptistkerk is beschermd als monument. De dorpskom is beschermd als dorpsgezicht sinds 1981.

DikkenSesjans

'Den dikken van Sesjans' - Beeldhouwwerk van Jan Desmarets.

Sint-Maria-Lierde

Kerk_Maria-Lierde

De Maria Magdalenakerk dateert uit 1839. Pas vanaf 1616 was Maria Magdalena de patrones van de parochie geworden, voorheen was dit Onze-Lieve-Vrouw.

Sint-Martens-Lierde 

Kartuizersite 

In Sint-Martens-Lierde zijn de overblijfselen van de voormalige Kartuizerpriorij Sint-Martens-Bosse, opgericht in 1329, te vinden. Enkel de 18de eeuws gebouwen zijn nog bewaard, zoals de pastorij, de kloosterkerk, de ingangspoort en een deel van het gastenkwartier.

Kartuizerkerk

De voormalige kloosterkerk werd in 1802 ook kerk van de parochie, als Sint-Martinuskerk.