aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Campagne 'Wees niet gek. Doe de tekencheck!'

Rond teken en de ziekte van Lyme bestaan heel wat misverstanden. De campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck!" corrigeert mogelijke misverstanden en informeert wat je kan doen om de ziekte Lyme te voorkomen of te genezen.

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen: “Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je de bossen intrekt. Het is daarom belangrijk dat we de mensen duidelijk informeren over hoe ze een teek correct moeten verwijderen. Onze boodschap is gemakkelijk te onthouden: controleer, verwijder en volg op.”

De campagne is gebaseerd op principes van gedragsverandering, health literacy en risicocommunicatie.  Een mix van deze principes resulteerde in drie duidelijke handelingen die belangrijk zijn voor preventie:

1. Controleren – Controleer altijd op tekenbeten als je in de natuur bent geweest. Dezelfde dag nog. Controleer van kop tot teen, want een teek is klein en zoekt vaak een warm plek. Zorg dat tekencontrole een goede gewoonte wordt bv. voor het slapengaan.

2. Verwijderen – Als je een tekenbeet hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging. Knijp de teek niet plat, draai niet aan de teek, smeer niets op de teek en verbrand de teek niet.

3. Symptomen opvolgen – Volg een tekenbeet goed op. Let een maand lang op mogelijke symptomen en ga naar de huisarts als één van de symptomen optreedt.

Folder tekencheck (pdf, 302.8 kB)

tekenceck

Terug naar alle nieuws