aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Burgerlijke stand

Algemene taak

De ambtenaar van de burgerlijke stand legt de rechtsfeiten en rechtshandelingen vast die de staat van een persoon bepalen of wijzigen in akten. Deze akten van de burgerlijke stand worden ingeschreven in een of meer in dubbel gehouden registers zoals registers voor de geboorteakten, de aangiftes van voorgenomen huwelijken, de huwelijksakten en akten van overlijden.

Gezien het belang ervan voor de betrokkenen, voor derden en voor de overheid moeten deze registers met zorg worden opgemaakt en bewaard.

Openbaarheid van de registers van de burgerlijke stand

Deze registers zijn in principe openbaar. De openbaarheid wordt uitsluitend verwezenlijkt door een stelsel van afleveren van afschriften en uittreksels van individuele akten.

Met het oog op de bescherming van de privacy worden verstrekkende beperkingen aangebracht op het afleveren van eensluidende afschriften en uittreksels met vermelding van de afstamming voor akten die minder dan 100 jaar oud zijn.

Van akten die meer dan 100 jaar oud zijn kan iedere belanghebbende een afschrift of een uittreksel bekomen.

Wanneer moet een akte worden opgemaakt?

Dit gebeurt naar aanleiding van een geboorte, huwelijk, of overlijden.

Andere feiten kunnen aanleiding geven tot het opmaken van een akte zoals een erkenning (voor de geboorte), een adoptie, een nationaliteitskeuze, een verbetering van een akte. Ook kan o.a. de overschrijving worden gevraagd van akten die in het buitenland zijn opgemaakt bij terugkeer naar België.

Contacteer ons

Nieuwstraat 19
9570 Lierde
T 055 431010
F 055 431016
Mail ons

Openingsuren

maandag tot vrijdag
van 9.00 u tot 12.00 u

woensdag
van 18.00 u tot 20.00 u